Bærpai

Ingredienser
DEG
125 gram smör
3 koppar mjöl
2 1/2 msk kallt vatten
3 msk strösocker
FYLLA
600 gram blåbär, svarta vinbär, hallon
eller jordgubbar
2 1/2-3 dl socker

Tilberedning
1. Blanda socker och bär som finns kvar och juice, helst över natten. Sila saften (som kan användas som sås).
2. Låt smöret ska vara mjuk men inte klibbig. Smula mjöl och smör i en skål. Använd dina fingertoppar. Arbeta försiktigt tills allt är finfördelat.
3. Tillsätt vattnet och pressa degen. Inte knådar. Arbeta snabbt med så få drag som möjligt. Lägg degen kallt och låt stå 1 timme.
4. Sprid hälften av degen i pajform, väl upp på kanterna. Prick med gaffel och grädda i ca. 10-15 minuter vid 200 grader.
5. Fyll Pais samtal med bären. Kavla ut resterande degen och spridning för att täcka. Lapp bra runt kanten. Gör ett litet hål i toppen så att ånga. Grädda i 200 grader i ca. 40 minuter.
6. Servera med vispad grädde eller vaniljsås, eller en blandning av vaniljsås och vispad grädde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *