Basil Kyckling i citronsås

Ingredienser
1 st. kyckling (ca. 1000 g)
Citronsås:
2 st. schalottenlök
1 båt vitlök
En kruka med färsk basilika
1 st. citron
3 st. äggula
3 dl vitt vin
1 halv matskedar mjöl
Eplerösti:
6 st. potatis
1 st. äpple
1 tsk salt
1 nypa peppar

Tilberedning
Dela kycklingen i servering bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt kycklingen när oljan är varm. Tillsätt salt och peppar. Brun kyckling i olja några minuter.
Sänk värmen och tillsätt finhackad lök. Stek tills löken är blank. Ta några basilikablad till garnering och hacka resten. Tillsätt vitlök och hälften av basilikablad. Rör om och stek allt även några minuter innan 2 1/2 dl vitt vin till. Ta några slag med peppar, täck över och låt det hela sjuda på svag värme i 30 minuter.
Tryck citronsaft och vispa ihop med äggulorna. Rör mjölet jämnt i resten av vinet. Plocka upp kycklingen och sila kraften i en ny panna. Koka upp och rör i mjöl blandning. Rör om tills såsen är slät. Ta pannan från värmen och rör i äggsmeten och återstående basilika.
Skala potatisen och äpplen och riv dem grovt. Blanda väl och tillsätt salt och peppar. Stek de små fläckar i smöret.
Häll såsen över kycklingen, garnera med basilika blad och servera med lätt kokta sparris och eplerösti.
Tips:
Denna rätt kan också göras med kycklingfilé, men det är tillräckligt för ca. 5 minuter trekketid i vinet tills filéerna är klara. Servering: Tjänar: 3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *