Grove bryta bröd

Ingredienser
50 g jäst
1 ½ liter vätska (vatten eller mjölk, eller en blandning av vatten och mjölk)
April 3 msk olja
1 msk salt
2 kopp vetekli
1 kopp vetegroddar
2 koppar havremjöl
1 ½ dl solrosfrön
1 kopp sesamfrön
1 kopp linfrön
75 g grovt hackade valnötter
4 koppar hela korn råg, grova
4 koppar fullkornsvete, grov
Cirka 1,6 liter vetemjöl

Tilberedning
Rör jästen i den ljumma vätskan. Tillsätt olja och tillsätt alla torra ingredienser utom mjöl. Knåda degen väl och tillsätt mjöl tills du får en klocka fast deg. Om degen är mjuk, måste det knådade lite mer. Kli och havre absorberar mycket fukt. Om degen verkar för hård, tillsätt mer vätska. Degen skall bli mjuk och smidig och har en bra konsistens. Höj den under plast eller en trasa på en varm plats i ca. en timme. Knåda före valsade degen på mjölat bakbord tills den är slät. Tillsätt mer mjöl om det behövs, men var försiktig det inte blir för fast.
Rulla den till en korv och skär i 36 ämnen. Knåda ämnena och rulla dem till rullar. Placera rullar tätt tillsammans i en väl smord bakplåt. Täck pannan med kläder och etterhev ca. 30 minuter.
Grädda på lägsta rack vid 200 ° C i ca 50 minuter. Följ rullarna under gräddningen, så de är fint bruna. Svalna på galler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *