Klimatsmart mat

Mycket köksarbetet så småningom en vana, och du verkligen inte alltid tänka på varför du gör som du gör. Men du kanske kan med lite omsorg för att bli mer miljömedvetna och spara på energiförbrukningen. I många fall kan du även spara tid genom att göra saker rationellt.
Planering
Gör en dubbel sats gånger, så det finns mat för två dagar, eller en del kan frysas. Bakom bröd eller kakan när ugnen fortfarande lyser för middag. Använd en kvarvarande bulgur, kyckling sallad eller nästa dag. Det kräver planering, naturligtvis, men fördelen är att du gör varje dag för att spendera tid och ansträngning för att hitta vad som serveras till familjen.
* Undvik energifråtsing
Använd ett badkar eller sätta en propp i vasken, när man skalar potatis och grönsaker. Rinnande vatten resurser är.
* Sätt alltid lock på grytor och potatis koka och grönsaker i lite vatten (små portioner kan tillagas i mikrovågsugn). Det är snabbare och avgassystemet fläkten behöver inte komma på övertidsarbete.
* Sätt ut flera saker i ugnen samtidigt. Är det en sådan. falska kanin på menyn, sedan tillbaka på samma gång vissa rotfrukter och potatis tillsammans med hare.
* Tänd ugnen först när du sätter i maten. Det behöver inte vara förvärmd, även om många recept antyder det. Och släckte ugnen 5 till 10 minuter före maten är klar, därefter utnyttjas för värmen också.
* Kom ihåg att tina fryst kött, soppor och andra rätter i kylskåp. Släpp varorna iskalla till kylskåpet, vilket sparar tid och energi för matlagning.
"Många små bäckar gör en stor flod"
Omräknat till kronor och ören, det är inte enorm, spara vid varje justering av köksarbete, men som ett gammalt ordspråk säger: ". Många små bäckar gör en stor flod" Det är de goda vanor tillsammans som en vinst för både CO2 bördan och handväska.
På mineoppskrifter.no vi har kul med att läsa utländska artiklar, men vi är inte så bra på att översätta. Denna artikel är översatt av en automatisk program. Bär över med stavfel och även dra nytta av kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *