Lax till middag och fest

Ingredienser
1 hel sida laxfilé
1 knippe dill
400 g havssalt
200 g socker
4 kopp vitt vin
1 kopp vitvinsvinäger
4 citroner
1 msk hel svartpeppar
1bunt gräslök
2 ägg
2 gäng sparris
2 schalottenlök knoppar
250 g osaltat smör

Tilberedning
Skär bort skinnet på laxen filén och plocka ut benen. Skär av svansen pjäs. Skär filéerna i bitar från 45 graders vinkel (schnitzeln). Spara bitarna till senare.
Mariner övre delen av laxfilé med havssalt, socker, grovt skurna dill, rivet skal av 2 citroner och 2 koppar vitt vin. Låt spelet gräver i kylen i ca 2 dagar. När fisken har en fast form är begravd lax klar. Istället för vitt vin kan också brännvin eller gin som används.
Koka 2 koppar av vitt vin och 1 dl vitt vin vinäger med peppar och finhackad schalottenlök. När vätskan nästan förångas ansträngda den över en skål med 2 äggulor.
Smält 250 gram osaltat smör lugna så att mjölkingredienser sjunker till botten. Sila smöret i en tunn stråle under äggulor och vin minskning. Vispa blandningen över hett vatten tills såsen får en styv och tjock konsistens. Krydda Hollandaise med finhackad gräslök, citronsaft, salt och peppar.
Skala sparrisen på längden och koka dem i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
Grinder salt och peppar över laxen skivor och stek dem på ena sidan till dem lätt gyllene.
Servera med sås och asparges.Porsjoner: fyra personer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *