Cheesecake från New York

Ingredienser
* 225 g havre kex
* 100 g osaltat smör
* 0,5 dl socker
* 0,75 tsk kanel
* 700 g cream cheese vanligt, rumstemperatur
* 125 ml socker
* 0,5 x vanilj bönor
* 4 st ägg
* 1 citron, fint rivet skal av (endast det gula)
* 5 dl crème fraiche eller gräddfil
* 0,5 x vanilj bönor
* 1 dl socker

Tilberedning
Krossa kexen till botten och blanda med smält smör, socker och kanel. Lägg blandningen i en springform tenn, 22 cm. Tryck blandningen hårt mot botten och ut på kanterna. Placera tenn i kylskåpet samtidigt som fyllning.
Värm ugnen till 175 º C.
Blanda mjuk gräddost, socker, frön från vaniljstång, ägg och hälften av rivet citronskal. Blanda tills slät. Häll blandningen i formen med den kylda basen och grädda i varm ugn i 50-60 minuter, bör ostkaka fortfarande vara "skakig" när det tas ut ur ugnen (lämna ugnen fortfarande på). Sätt ost kakan svalna på ett galler i ca 15 min.
Blanda gräddfil / crème fraiche och socker, återstående citronskal och skrapa ur fröna i vaniljstången. Bred ut blandningen över den kylda ostkaka i springform pan. Sätt tillbaka i ugnen i ca 12 minuter tills den är blank och fast.
Cool, täck med folie och låt ostkaka i kylskåp minst 8 timmar före servering.
Servera med färska bär / frukt eller en bärsås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *