Rostad hjort ädla

Ingredienser
2-2 januari / 2 kg hjort ädel
salt
vitpeppar
basilika eller salvia
2-3 msk smör / margarin
5 dl vatten eller buljong

Tilberedning
Skötsel kött och torka det väl. Ta bort hårda membranet på baksidan.
Killer sadel med persilja eller gnid den med vitlök. Om det är magert, kan du gnugga med salt och pensla med smör.
Placera sadeln med baksidan upp på ett galler över droppskålen. Sätt köttermometer (indretempratur vara 77 C). Vänd 1 kopp kokande vatten i kastrullen för att förhindra att juice inte bränns.
Rostat sadeln 175 C under 1 1/2 h utan att speciell skopa eller mer. Koka pannan med vatten eller ström. Sila saft i en skål och skumma bort fettet.
Till såsen jämnar saft med hvetemelsjevning och koka den i 5-10 minuter. Låt sadeln för att vila lite innan du skär upp.
Skär filéerna från benet och skär köttet i skivor över. Lägg köttet tillbaka på benet och servera hela sadeln på fat.
Servera med sås eller sås, potatis, kokta grönsaker, svamp, lök, sallad, röda vinbär gelé och tranbär sylt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *