Ingredienser
10 kg kött av rådjur, älg eller hjort
3-4 väskor Toro Hunter gryta, etc.
1,5 kg bacon
8-10 bitar svamp (kapas för att passa alla delar)
4-6 st lök
4-6 st röd paprika, i bitar
6 st krossade enbär
3 kopp selleri, finhackad
20-30 skivor getost (Gudbrandsdal)
3-5 koppar portvin gelé, röda vinbär gelé eller lingonsylt
cirka 9 koppar grädde eller crème fraiche (eventuellt hälften av varje)
Salt, peppar och vilda örter
Hvetemelsjevning eller brun majsmjöl
Margarin till stekning
Tilberedning
Skär köttet i bitar, stek den snabbt brun stekpanna. Placera bitar i en kastrull eftersom de har en fin brun hud. Koka ur pannan med vatten och häll det över köttet i pannan. Fyll upp med mer vatten för att täcka köttet. Koka köttet sedan över svag värme i ca 1 timme. Detta kan göras dagen före gryta kommer att skapas. Lämna det kallt nästa dag.
Använd kraften i köttet koka påsens innehåll. Lägg köttet. Skär bacon och champinjoner i små tärningar och stek den. Sätta detta i pannan. Skär lök och paprika i små bitar och låt det småkoka lite på pannan tills du har det i potten. Har äntligen i enbär och selleri. Fyll på med vatten om det behövs. Krydda med getost, gelé eller sylt, grädde eller crème fraiche och kryddor. Slät lämplig tjocklek med hvetemelsjevning eller majsmjöl sausjevning. Låt grytan sjuda i ca 15 min. före servering.
Servera med ris eller potatismos, bröd och en ny salat.Porsjoner: 45-50 personer