Friterad valkött

Ingredienser
Cirka 200 g per valkött. människa.
Solrosolja för stekning
Marinad
1 dl. rött vin
1/2 dl. olja
1/4 kopp. soyasauce
En klunk rödvinsvinäger
5-6 droppar pepparsås
Lite grovt peppar
Möjligen en krossad vitlöksklyfta
Djupa ägg
För 2 porsj.
1 äggvita
2 msk. mjöl
1 msk. maisenamel
1-2 msk. vätska (se recept)
Sötsur sås
1 burk Uncle Bens eller samma såsen som hvalwoken.

Tilberedning
Börja med att skära upp köttet. Använder du fryst kött, är det lättare att skära när den är nästan frostas. Skär den i små tunna biffar. 1/2cm tjock och storlek som ett kreditkort.
Rör isammen ingredienser till marinaden och ha kött i den. Det kan mycket väl stå i kylskåp över natten, men bör åtminstone vara ett par timmar.
Rör isammen stekning smet. (Om du piska äggvitor hårt, kommer smet att vara luftigare, använder samma tid mer vätska, ca 1/2 kopp och rör maisenaen i vätskan innan den blandas med äggvita) Justera tjockleken med lite vätska, bör det vara lite tunnare än glass. Lösningen på de hinder som ska helst vara öl (öl, öl eller lättöl) när till kolsyrat vatten, vilket gör den luftigare. Farris, torr sherry eller rött vin gör susen, är vatten en tillfällig lösning.
Ta köttet ur marinaden och låt stå rinna av. Häll ca 1 cm. olja i en wok eller en stekpanna. Låt det bli riktigt varmt, bör det vara på gränsen till pausen.
Torka av köttet och doppa en bit djupt ner dörren, ställ den i woken och låt det koka i ca 30 sekunder. Vänd och stek i 25 sekunder. Prova om det är tillräckligt kokas innan stekning resten. Fyll inte woken / pannan, stek max 3 st åt gången.
Serveras med ris och sötsur sås, använd såsen på glaset eller en hemmagjord version, t. ex. den person under valar i woken.
Du kan också doppa skivade grönsaker som bälgar med sockerärtor, arsparges, lök, vitlök, paprika etc i stek smeten och stek det som ett tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *