Gambas al pil pil – tapas – heta räkor med vitlök

Antal portioner: 4
Ingredienser:
4-5 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad röd chili flingor
1 tsk paprikapulver
500 g medelstora, skalade råa räkor
1-2 matskedar färskpressad citronsaft
1-2 msk torr sherry
salt och nymalen peppar
2 msk persilja, hackad
Förfarande:
Du behöver en hel del bröd till hands för att fånga upp de läckra juice i pannan för dessa vitlök skaldjur.
Den baskiska TAPA som på andra håll i Spanien kallas gambas al ajillo, traditionellt serveras fräsande het i en liten metall pan.
Värm olivolja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlök, chili flingor och paprika och koka i ca. 1 minut, tills det luktar. Vrid upp värmen, tillsätt räkor, citronsaft och sherry. Rör om ordentligt och koka i ca. 3 minuter, tills scampi är rosa och opaka.
Krydda med salt och peppar, strö över persilja och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *