God hjärtat bröd

Ingredienser
3 koppar grovt fullkornsbröd råg
100 g vete, fullkorn
4 koppar vatten
50 g jäst
3 dl rågmjöl
2 msk margarin
1 ½ tsk salt
½ dl havrekli
2 kopp solrosfrön
1 kopp linfrön
1 kopp havregryn
7-8 koppar mjöl
ca 3 ½ dl vatten

Tilberedning
Tillsätt fullkornsråg och vete korn indränkta i 4 dl vatten över natten. Rör jästen i lite ljummet vatten och blanda det med råg och vete korn som har dränkts. Tillsätt resten av ljummet vatten, rågmjöl, salt, havrekli, solrosfrön, linfrö, havre och några vetemjöl. Knåda degen extra. Justera konsistensen av degen med mjöl. Degen får inte vara för hårt.
Täck degen med plast skål. Låt degen jäsa i 25-30 minuter. Ta ut det på bordet och dela den på mitten. Forma den till avlånga eller runda bröd. Placera dem i smorda former. Täck dem med trasa och låt jäsa i 30 minuter. Skär i kurserna med en vass kniv. Strö över havregryn och solrosfrön före gräddningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *