Döden förlora är halv torkas torsk. Rik på smak, vitaminer och mineraler! Att förlora hjälm är rund torsken har hängt ute på ställningar till elementen för ca. 3-4 veckor. Hjellosingen är starkare i smak än semi-torkad fisk som endast har hängt några dagar.
Det är en berättelse om ursprunget till Hjellosingen att det hade varit en fruktansvärd storm i Lofoten.
Efter flera veckors landligge fiskare började få en bra "feskhunger" och en av de mest nødne skeppare gick en promenad under rack i vinden bara för att bända in i några tröst från torsken, som hängde där. Medan han gick omkring och drog in dofterna från fisken, hungern bara större och större. Lukt av fisk var nästan som om lifligste doften han hade vetat! Det närmade sig middagstid och feskhungrig att hela besättningen var, skulle han försöka en kokning på dem – och det gjorde jag! Och framgångsrik måste det ha varit, här kommer namnet förlora hjälmen.