Deer gryta från Sogn og Fjordane

Ingredienser
1 kg trimmade vilt
100 g rimmat fläsk eller bacon
1 tsk salt
1 tsk peppar
3 lök
4 dl kraft (någon kraft tillagade med ben)
4 krossade enbär
1-2 dl gräddfil
Tråd eller cocktail pinnar
Margarin till stekning
Färsk timjan till garnering
Tillbehör:
Tranbär / Cranberry jam
Kote potatis
Ångade brysselkål

Tilberedning
Torka av köttet väl, skär den och fläsk / bacon i tunna skivor. Strö salt och peppar på köttet. Lägg en bit fläsk / bacon på varje köttbit och rulla ihop dem. Linda rullarna av tråd eller användning stift för att fästa dem. Brown margarin i pannan lätt hålla nötkött rullar och bryn dem väl under. Rengöring löken, skär den i klyftor och stek den väl. Vänd makten över köttet och löken och tillsätt de krossade enbär. Låt det sjuda och låt sjuda på svag värme tills de är mjuka. Vispa gräddfil in i potten i slutet av tillagningstiden. Krydda med peppar och salt. Ta bort tråd eller nålar. Tror du såsen är för tunn, kan du smidigt såsen med 1 msk mjöl upplöst i lite grädde, och ge den en böld. Garnera med tranbär och färsk timjan. Servera med lingon eller lingonsylt, kokt brysselkål och kokt potatis.
Vintips:
Rådjur potten, kommer vi att ha ett vin med bra kropp, och viner från Rhône kan vara lämplig. Till exempel Côtes Jaboulet du Rhône Beaumes-de-Venise 2005 gör klokt i att våran kurs. Den är rik, men inte lyftsele gråt och balanserar den oljiga såsen perfekt.Porsjoner: 4-5 personer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *