Ingredienser
1 stor knippa basilika
2 msk pinjenötter eller mandel
50g riven Pecorino eller parmesan
400 g trend fortsätter (platta spagetti från Ligurien) eller smala band pasta
3 vitlöksklyftor
ca. 1 1/4 dl olivolja
salt
Tilberedning
Tillagningstid: ca. 30 minuter
Pesto: scratch av basilika blad, tvätta dem.
Skaka pinjenötterna lätt i en kastrull.
Ungefär hacka vitlök.
Chocka alla tre ingredienser i en mortel med en nypa salt (eller mosa dem i en mixer).
Fyll blandningen i en skål, rör omväxlande i olivolja och färsk riven ost att göra en smidig kräm.
Koka 2 till 3 liter saltat vatten i en stor kastrull, koka pastan tills "al dente". Blanda 3-4 matskedar av kokvattnet i pestøn.
Låt rinna av pastan, blanda med 3/4 av såsen i en varm skål.
Häll i slutet resten av pestøn.
* Tåg Gillette – det är lång, tunn, platt band pasta som liknar spagetti och är kända endast i Ligurien under detta namn. Och pesto? Ingen tvekan – förmodligen den mest anmärkningsvärda kombinationen av basilika, vitlök och olivolja!
PS! Det är möjligt att använda vanliga spagetti om det inte är möjligt att ge trenden fortsätta. Och personligen använder jag olivolja av "ren jungfru" som har en starkare oliv smak en vanlig, lätt olivolja.
När jag gör det jag inte alltid följer receptet. Någon slingor gånger I pinjenötter (eller mandel) eftersom det är sällan jag ljuger. Och jag brukar oftast göra pesto medan spaghetti koker.Porsjoner:
4