Ingredienser:
· 180 g långkornigt ris
· 1 litet paket saffran pulver
· 3 vitlöksklyftor
· 1 liten röd chilipeppar, torkad
· 600 g malt nötkött
· 1 ägg
· 1 tsk fänkålsfrön
· 250 g lök
· 6 msk olivolja
· 2 lagerblad
· 5 kvistar timjan
· 1 msk socker
· 1 burk krossade tomater (ca 850 g)
· Salt och peppar
Förberedelser:
Koka riset i 4 koppar vatten blandat med saffran och en nypa salt tills all vätska förångas. Ställ att svalna. Skala en vitlöksklyfta, trycker du på den. Finhacka chili peppar och rör både i köttfärs med ägg, frön fänkål och den kylda ris. Smaka av med salt. Bilda 30 köttbullar från blandningen. Skala löken och finhacka den. Skala två vitlöksklyftor och skär dem i fina skivor. Fräs lök och vitlök i het olja i en stor kastrull. Tillsätt lagerblad och timjan och låt allt sjuda i två minuter. strö socker och tillsätt tomaterna. Låt alla koka upp en gång, krydda med salt och peppar. Lägg köttbullar till blandningen och låt sjuda i fem minuter under locket. Ta bort locket och låt sjuda på banan i 15 minuter på medelvärme. Svalna innan servering.
Vanliga skålar
Portioner:
6