Roe Adel

Ingredienser:
1 1/2 kg hjort ädel
2 morötter
2 lökar
1 st av selleri
1-2 msk smör eller margarin
1 lagerblad
1 tsk timjan
1-2 tsk salt
1/2 tesked peppar
2 koppar portvin
2-3 dl grönsaksbuljong
Sås:
4-5 dl droppande buljong +
1-2 tsk majsstärkelse eller arrowrot
1 msk röd vinbärsgelé
salt
peppar
Portvin
Förfarande:
Putsa köttet av revbenen. Skala och skär upp morötter, lök och selleri.
Värme pan med smör i ugnen på 175 C. Tillsätt grönsakerna. Brun dem i ugnen ca 10 minuter. Rör då och då. Tillsätt kryddorna. Gnid köttet med salt och peppar. Sätt köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
Placera sadeln på grönsaker. Koka 1-1 1/2 timme tills köttet är 70-75 C, eller tills det är ljust rosa och sås är klar.
Häll portvin över sadeln efter 30 minuter. Slev grytan och sedan 1-2 gånger under tillagningen. Tillsätt buljong om det ser torrt. Ta bort köttet och håll varm under folie i 15 minuter. Sila av matlagning juice. Mät buljong och buljongen i en kastrull.
Koka en förtjockning av arrowrot blandas med en liten mängd vatten.
Krydda med gelé, eller salt, peppar och portvin. Ta bort köttet från benet. Glöm inte de små filéerna som får sitta på kanten av skivorna. Lägg köttet tillbaka på sadeln så att det ser fullt ut.
Garnera med persilja och champinjoner fyllda hattar svamp. Eller tillagade grönsaker.
Servera med Hasselbackspotatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *