Ingredienser
500 g hjortkött, ofta med benen
1 matsked olja
2 koppar morötter, rotselleri och tärnade lök
1 1/2 liter vatten
1 1/2 dl rött vin
5 enbär
5 vitpepparkorn
1 timjan kvist
2 tsk vinäger, helst balsamvinäger
1 1/2 dl vispgrädde
50 g färska champinjoner
1 msk mjöl
1 matsked smör
salt
peppar
persilja
Tilberedning
Brown kjøøt och ben i olja i en kastrull. Lägg grönsaker och bryn dem. Häll vattnet. Koka upp och skumma. Tillsätt rödvin, kryddor och vinäger. Låt det sjuda ca 1 timme.
Ta kött och ben. Sila buljongen och koka den i ca 7 koppar. Tillsätt grädde och låt det koka i ca 15 minuter. Skär kött från ben och hacka den i små fina bitar. Hacka svampen fint och stek det hela i stekpannan. Blanda svampen och kuber kött i soppan.
Blanda smör och mjöl tills smidig och har klikkvis soppan. Sjuda under några minuter. Smaka på soppan.
Värm upp en gång innan servering och häll det i varma tallrikar. Garnera med persilja.
Server som förrätt till en middag eller göra en större sats och äta soppan som huvudrätt med bröd på sidan.
En annan soppa recept