Spanska lammgryta med citron och oliver

Ingredienser
Ungefär 600 g lamm w / ben (från t ex. Myr eller stekt)
100 g bacon
3 msk olivolja
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1 msk mjöl
Cirka 4 kopp vatten
1 kub grönsaksbuljong
1 tsk torkad rosmarin (eller 1 msk färsk)
1/4 tsk kryddnejlika
1/2 tesked kanel
1 lagerblad
Lite peppar
1 msk tomatpuré
Saften av 1/2 citron
Skal av 1/2 citron
1/2 tesked socker
Vissa gröna oliver (med eller utan stenar)

Tilberedning
Skär köttet i tärningar och låt den härdas. Skär bacon i små bitar, hacka vitlöken och skär löken i klyftor.
Tvätta citronen väl och fint strimlad skal och pressa saften av en halv citron. Ställ åt sidan för senare.
Värm olivolja i en kastrull (helst järn PAN) och bryn köttet i 2 till 3 gånger. Det tar 3-4 minutter.Legg köttet åt sidan så småningom. Brown bacon, tillsätt vitlök och lök och stek tills löken är blank. Tillsätt köttet tillbaka i pannan, tillsätt salt, peppar och mjöl, tillsätt ca 4 dl vatten, tomatpuré, buljongtärning.
Koka upp och sedan sätta ner värmen, låt grytan dra på svag värme i ca 30 minuter. Tillsätt citronsaft och kryddor (kryddnejlika, kanel, lagerblad, rosmarin) och blanda väl. Låt potten då dra i 15 – 20 minuter, smaka köttet om det är mört. (Möjligen dra pannan lite längre). Smaka av med salt / peppar.
Vid servering, strö över oliver och fint strimlad citronskal (endast det gula). Vill du inte ha oliver i pannan, kan du servera dem på sidan.
Servera med gott bröd eller med kokt ris.Porsjoner:
4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *