Tekniker, råd och recept genom torkning av mat

Torkning av livsmedel som tillhör en av de äldsta metoderna för att bevara. Mest råmaterial kan torkas. Under torkning minskade vatteninnehållet i livsmedel, vilket förhindrar mikroorganismer skaelige sin verksamhet i maten. Till exempel grönsaker och örter är en idealisk torkningsmetod.
Den galna torkningsmetod kan resultera i förlust av näringsämnen och till exempel grönsaker kan förlora förmågan att suga upp vatten. Det är en bra idé att torka vid låga temperaturer, så att produkten torkas ut för mycket och snabbt. Men låga temperaturer förlänger tiden och det kan ske förändringar i enzymet balans. Man kan till exempel blanchera vissa grönsaker före torkning. Frukt och kan sötad före torkning, och det kan tyckas konservativt.
Följande växter och örter som är bra för torkning:
– Medicinalväxter och örter.
– Örter för användning som te.
– Örter.
– De flesta grönsaker. Svamp.
– Frukt som plommon, nypon, aprikoser, persikor, äpplen och päron.
– Bär av körsbär och fläder.
Torkmetoder
Lufttorkning: Vi använder den torra och soliga väder för att torka. Kan kombineras med torkanläggningen. Den kan användas och luftig interiör, men inte smutsiga rum så att damm bort. Råvarorna kan läggas ut på en ram av hönsnät så att den och luften kan cirkulera under. Fisk torkning t.ex. som torkas över torkställningar. Detta är mycket vanligt i norra Norge och vi är en stor exportör av torkad fisk.
Det är möjligt att göra en pappers senare på torkad fisk.
Torkning i ugnen: En konventionell elektrisk ugn eller ugnen är naturligtvis lämplig för torkning. Speciellt av frukt och grönsaker. Temperaturen regleras efter behov, och det måste ventileras. Använder endast under värme vid början och eventuellt värme senare. Konvektionsugnar är utmärkta för torkning. Också använda värmen skåp.
Torkning i en varm-luft-system: Vi kan göra själv över spisen till exempel, eller skapa en med sin egen värmekälla.
Om man gjorde en separat anläggning så att du kan skapa en stor låda i sikte. Skapa listor längs sidorna för att sätta ramar med mat. Sedan ordna det så att det kan skicka varm luft in i bottnen och med ventiler vid toppen för att frigöra luft. På framsidan är gjord av en dörr för att ange ramar med maten på. Denna enhet kan till exempel vara på toppen av kaminen. Torkning styrs av värme.
Industriella torkningsmetoder: Här har vi vakuum frystorkning först fryses och sedan vakuum behandling. Varm luft torkning är såsom beskrivits ovan men i större skala. Och så det sista som är atmosfäriska frystorkning här är maten i den roterande kammare i vilken en värmepump reglerar temperaturen från minus till plus grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *