Undvik magbesvär vid jul

Fiber är viktigt att undvika magbesvär vid jul när grisfett, stick köttet är desserter och kakor för livet. För lite fibrer kan störa matsmältningen och även obehag och förstoppning.
Fiber i maten viktigare än de flesta vet. Nio av tio norrmän vet att fibern i livsmedel är det viktigt för kroppen. Men det stoppar allmänna kunskapen om kost och relationer mellan mat och hälsa. Det visar en representativ undersökning om norrmännens inställning till mat.
Vilka källor bör väljas för att öka fiberintaget till jul?
Produktutvecklare Annie-Lill Helgesen arbeta på ett av de största livsmedelskoncerner. Hon pekar på de grova korn som en av norrmännen mest viktigaste källorna till fiber i kosten.
– Fiber är i första hand viktigt för en väl fungerande matsmältningssystemet. Det är bra för tarmarna och kan bidra till att förhindra impaktioner. Fiberrika livsmedel ger också energi som varar längre. Rätt typ av fiber innehåller även så kallade långsamma kolhydrater som bidrar till förbättrad mättnadskänsla. Detta kan vara en viktig punkt när vi går in julen där mycket av den traditionella julmaten är låg i fiber, säger Helgesen Norge Mills.
Stöd från NOFIMA Food
– Fiber är särskilt viktigt inom livsmedels och särskilt fiber från korn. Fiber för spannmål är i själva verket det enda som bevisligen främja hälsa i vår kost. Fibrer såsom konstruktion reducerar kolesterolhalten i blodet och ger också större möjlighet för viktkontroll, minskar vissa typer av cancer samt minskar risken för typ 2-diabetes, säger Einar Risvik som är forskningschef NOFIMA Mat. Det är därför viktigt att norrmännen ”kunskap om fiberrika livsmedel är så bra som möjligt.
Andra viktiga källor till fiber är frukt och grönsaker, nötter, pasta och några ristyper. Men inom var och en av dessa kategorier av livsmedel, både fiber och fiber-fattiga produkter.
Fakta om fibrer och näring
Officiella kostrekommendationer betona att öka fiberinnehållet av norrmännen ”kost.
När du kommer till det yttre skalet av majs får du mer fibrer och mineraler.
Fullkornsprodukter är bra källor till kostfiber och är rika på vitaminer och mineraler.
Öka fiberhalten på basvaror har positiva folkhälsan sammanhang.
Fiber rengör, rengör och penslar ut gifter, absorberar vatten och får tarmarna att fungera bättre så att matsmältning är snabbare och inte blockeras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *