Ingredienser:
0,5 till 1 kg filé av rådjur
2 tsk. Rosmarin
8-10 enbär
2 msk. grovt salt
2 msk. socker
1 tsk. svartpeppar
6 oz. maltwhisky
Kall sås:
2,5 dl. Crème Fraiche
100 g havskatt ägg
1/2 hackad rödlök
Serveras med:
Kokt potatis
färska grönsaker (tomat / gurka)
Förfarande:
Krossa peppar, rosmarin och enbär i en mortel och blanda med salt och socker.
Häll whisky och kryddblandning i en rektangulär plastpåse (brödpåse) och tillsätt köttet. Vänd runt i påsen, så att vätskan och kryddorna någonstans. Försök att pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen, och försegla med en klämma eller frys tejp. Lägg den i en annan plastpåse. Detta är sedan i kylskåp. Låt det i 3 dagar, och kom ihåg att stänga av den och eventuellt efter halva tiden.
Filserver för ca ½ tums skivor. För sås, blanda gräddfil, lök och steinbitrognen i en skål. Om jag inte kan förstå havskatt spawn, jag använder vertikalt ägg.
Idealiskt som förrätt.